oh my g..

  

Det här är Isabelle Caro.. hon är 27 år gammal och väger 31 kg (!) Hon jobbar som modell och blev publicerad naken (se bild 1) i en rad italienska tidningar och pryder affischtavlorna.
Hon har (som ni ser) anorexia nervosa som hon har haft sedan hon var 13 år. Hon lider av en allvarlig ätstörning, genom självsvältning. Dödligheten hos människor som lider av anorexia nervosa är extremt hög, Obehandlad leder sjukdomen till döden.

En anorektiker är först och främst fixerad vid sin kropp men även mat och har skapat sig en falsk, förvrängd och felaktig självbild.


Även om spegelbilden visar ett knappt levande skelett så ser anorektikern en överviktig person. Detta gäller dock inte alla anorektiker. Det är önskvärt att stoppa förloppet före den så kallade tippvikten, eftersom möjligheterna för familj och vänner att hjälpa då är mycket större. Sjunker vikten under tippvikten, krävs experthjälp. I sådana fall är ofta slutenvård nödvändig för ett gott behandlingsresultat. Gränsen för tippvikten är individuell, men kan vara efter endast sju kilograms viktnedgång.


En vanlig inkörsport till sjukdomen är jämförande av den egna kroppen mot dagens ideal. Senare kan självsvältens funktion gå över från att bara vara bantning, till att vara en form av strikt disciplinerad självkontroll- man kan säga att sjukdomen i många fall helt anpassar den drabbade efter sitt eget förlopp. Romantisering av sjukdomen är vanlig bland drabbade som vidare ofta förnekar att de skulle vara sjuka.


Sjukdomen åsamkar ett mycket stort lidande, inte bara för den drabbade utan även för dennes anhöriga.

Dagens lilla tankeställare maybe..
/e.z ♥


Kommentarer
Postat av: frid

gud va hemskt! det läskigaste e ju att det inte ser snyggt ut, och hon vet nog det men kan inte göra nåt åt det. fyfan...



<3

2009-03-26 @ 18:57:12
URL: http://friidilinen.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0